Nyári szünet exponálva

Júliusban fotózni tanulhatnak a gyerekek az Erzsébetligeti Színház Talentum termében. Köszönhetően Légner Zoltánnak, a Rákosszentmihályon élő és dolgozó fotósnak, aki az ötletgazdája és megvalósítója volt ennek a rendhagyó tábornak.

  – Egy belvárosi hirdetésben olvastam egyszer egy hasonló táborozási lehetőségről, ami rögtön felkeltette az érdeklődésemet – mondta a táborvezető az első turnus utolsó napján. – S mivel magam is gyakorló apuka vagyok, tudom, hogy mi mindenre van igényük a mai tinédzsereknek. Ma már mindnyájuknak van okos telefonja, azzal pedig agyba-főbe fotóznak is, és többségük azt is hiszi, hogy már fényképezni is kiválóan tud. Ám, ha lehetőség van nekik megmutatni a fényképkészítés titkait, akkor egészen új dimenziók nyílhatnak meg előttük.

A háromgyerekes szent­mihályi apuka gondolt egyet, és belekezdett a tábor szervezésébe. Első terve ugyan még az volt, hogy idén csak megalapozza ezt a lehetőséget, a tábort pedig jövő nyárra hagyja, ám végül már idén belevágott a nagy kalandba.

– Úgy véltem, 15 fős turnusokkal tudok a legjobban dolgozni, ám számomra is meglepő volt, hogy milyen nagy volt az érdeklődés a tábor iránt.
A háromszor egyhetes táborban még nem tanulnak meg fényképezni a gyerekek. A szakma annál jóval komolyabb, hogy öt nap alatt nyolc órától délután négyig minden csínját-bínját el lehetne sajátítani. Ám, ennyi idő bőven elég arra, hogy egyrészt alapokat adjon a későbbi tanuláshoz, másrészt pedig, hogy felkeltse a diákok érdeklődését a fotózás iránt.
– Kompozíciókat, alapokat, világítástechnikát és photo­shoppolást tanulunk, amit egyébként nagyon élveznek a gyerekek. Számomra is meglepő, hogy mennyi tehetség akad közöttük.
Hogy mennyire nincs elbagatellizálva a fotós tábor, bizonyítja, hogy nem terveznek kiállítást az elkészült képekből, mindössze a résztvevők és szüleik számára készült egy galéria a legjobban sikerült fotókból. Ám, az is biztos, ha a tábor megveti a lábát a kerületben, és az idei résztvevők közül néhányan jövőre is jelentkeznek majd, haladóként annyit már tudni fognak, hogy azt majd a külvilág számára is bemutathassák. (R. T.)

Forrás: http://helyihirek.hu/index.php?fp=cikk&id=9304&v=fooldal&fbclid=IwAR0FhisP9UfMwzEcFzNy7aJOeNhjW4zUcYQ9RjzbUh5RS9Y6gsAvS0Ao29A